Birleşik Krallık, dünyadaki birinci sınıf ülkeler içerisinde, insanların yerleşmek ve yeni bir hayat kurmak istediği ülkerlerin başında gelmektedir. Nedenini hepimiz biliyoruz. İngiliz vatandaşlarının elde ettiği haklardan hepimiz aşağı yukarı biraz de olsa bilgi sahibiyizdir. Peki Birleşik krallık vatandaşı olmadan bu haklardan yaralanabilirmisiniz?
-Tamamen olmasa da EVET.
-Nasıl mı?
-Oturum alarak.
Birleşik Kraklıkta oturum almak demek, seçme seçilme hariç neredeyse bir İngiliz vatandaşının haklarından yararlanmak demektir. Sağlık, eğitim, iş kurma, mal mülk edinme, vergi verme, çalışma ve seyahat özgürlüğü gibi daha bir çok haklardan yararlanmak demektir.
Eğer turist değilseniz İngiliz vatandaşı olmasanız da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yaralanabilirsiniz. Türkiye ve bazı ülkelerde olduğu gibi her burnunuz ağrıdığında doktora gidip kutu kutu antibiyotik ve benzeri ilaçları yazdıramassınız ama ameliyatlar dahil acil durumlarda bugün git yarın gel denmez. Yada ciddi sağlık sorunlarınızda işinizi halletmek için el eltından farklı masraf ve ödemeler yapmassınız.
Eğitim hizmetleri devlet tarafından verilmekte olup ücretsizdir. Her milletten ve yaş grubundan insan bu ülkede rahatça eğitim alabilmektedir. İsterseniz ücretini ödeyip özel okulları da tercih edebilirsiniz. İngiltere her türlü iş kolundan insanın az çok iş yapabildiği bir ülkedir ve iş kurmak oldukça kolaydır. Ayrıca iş kurmak için akılcı davranıp valiz valiz para harcamak zorunda kalmazsınız. İngiliz vatandaşı olsun yada olmasın herkes rahatlıkla gayrimenkul edinebilir işletebilir. İşinizden belli miktarın üzerinde kar yapıyorsanız her İngiliz vatandaşı gibi verginiz verirsiniz. Bu ülkede size ekstra zorluk çıkarmazlar. İngiltere sınırları içerisinde her yeri rahatlıkla gezebilir, ülke dışına kolaylıkla seyehat edebilirsiniz.
Oturum nasıl alınır diye sorarsanız? Farklı yolları mevcuttur.
-Öncelikle Birleşik Krallık sınırları içerisinde yasal vize türleriyle 10 yıl boyunca kalan bir kişi zaten süresiz oturum almaktadır. Yani Birleşik Krallık sınırları içerisinde biraz dişinizi sıkıp 10 yıl kalmalısınız.
-Türk vatandaşıysanız ve Ankara Anlaşmasıyla oturum almışsanız ilk yıldan itibaren önce 1 yıllık geçici oturum alıyor, sonra uzatmalar halinde oturumunuzu yeniliyorsunuz. 16 Martta yapılan değişiklikle geçici olarak 3 er yıllık periyotlarda uzatma yapılacak. Sonrasında ise en kötü şartlarda 10 yıldan sonra süresiz oturum alıyorsunuz.
-Öğrenci olarak İngiltere'ye gidip uzun yıllar burada kalanlar eğitim hayatlarının bitmesiyle oturum alabilmektedir. Ama dikkat edilmesi gerekiyor. Yasal prosedürleri zamanında yapmalısınız.
-Çalışma vizesiyle İngiltere'ye yerleşenler de bu haklardan yararlanmaktadır.
-Girişimci, yatırımcı, özel yetenek vize türleri yada özel proje yürütmek amacıyla da oturum alabilmektesiniz.